vrijdag 3 december 2010

Metrics definitions

Gebruik je al Google Analytics? Hier vind je een complete lijst met alle belangrijkste meettermen en hun uitleg (Engels).

Metrics definitions

Bookmark and Share

Programma - Webwinkel Vakdagen 2011

Programma - Webwinkel Vakdagen 2011

Bookmark and Share

woensdag 17 november 2010

Een eigen ecommerce website hoeft niet duur te zijn.

Regelmatig kom ik bij ondernemers die x aantal jaar geleden de stap naar het internet hebben gezet en in zee zijn gestapt met de (verkeerde) webdeveloper. In ruil voor een klein fortuin van zo'n 5000-10000 euro's kregen ze een redelijk basic website met vaak nog een hoop betalende nazorg. Jammer, want er zijn veel goedkope tot zelfs gratis mogelijkheden op de markt voor de internetondernemer die online wil starten met zijn eigen webshop.

Even opsommen?
Op 1 zeker Wordpress. Gratis. Gebruiksvriendelijk platform. Het leuke aan Wordpress dat er trouwens heel gemakkelijk en snel nieuwe functionaliteiten kunnen worden toegevoegd aan je webshop, en dat die meestal ook gratis zijn. Als je hier je hosting neemt, kan je Wordpress trouwens met 1 (je leest het goed: één) druk op de knop installeren. Op 2 minuten heb je dus een site life die je kan updaten. Er is trouwens ook een actie dat je de domeinnaam er gratis bij krijgt.

$1.99 Web Hosting

2. Open Source sites als Magento, Drupal of Joomla. De eerste (Magento) is vooral geschikt voor pure ecommerce sites, Joomla kan voor een ecommerce dienen maar past ook perfect voor een contentsite. Drupal is dan weer van puur Vlaamse makelij. Welke open source je kiest hangt vaak af van je eigen kennis, en voorbeeldsites die je via de officiële open source sites kan terugvinden. Bekijk zeker hoe snel de community reageert op vragen/problemen of andere issues. Je wil toch niet in je topseizoen het risico lopen dat je website x uren uit ligt?
Magento met een druk op de knop installeren kan bij deze hostingprovider of bij deze goedkope webhoster (US).

3. Er zijn nog gratis alternatieven. Zo biedt Unizo samen met Combell een gratis site aan (althans voor een jaar, nadien is het betalen) aan starters (bedankt aan Eddy voor de tip). Maar ook op sites als Weebly of Homestead kan je een gratis site aanmaken. En zelfs bij Google kan je een site creëren, al is die erg beperkt.

En dan mogen we de betalende 'buy' software pakketten voor webshops niet vergeten. Denk aan MijnWebwinkel software die redelijk populair is. Of deze aanbieder. Sowieso kan je best op voorhand eens de support-diensten checken (om hun service te testen) en op fora zoeken wat huidige gebruikers van het pakket vinden. Nog een tip als je een pakket wil kopen: bekijk het pakket iets ruimer dan op de korte termijn. Niets zo vervelend om na 6 maanden opstart te beseffen dat het pakket onvoldoende is voor de professional en opnieuw alles te moeten ingeven in een ander pakket!

Wil dat zeggen dat je als internet ondernemer geen beroep moet doen op developers? Neen, helemaal niet. Een developer kan je heel wat tijd en zorgen besparen. Tenminste als hij zijn werk goed doet, en ook met de nodige kennis handelt. Kennis waar jij van kan profiteren. Als die developer ook nog met een open source taal aan de slag kan en hiermee jouw ideale website kan maken, lijkt me dat een groot pluspunt. Zowel voor je portemonnee, als voor de consistentie van je website (gaat de developer ooit failliet, dan kan je zeker en vast nog bij iemand anders terecht die vb. Joomla of Magento kent).



Vragen rond de keuze voor een developer of systeem? Reageer hieronder!

Bookmark and Share

woensdag 8 september 2010

Je wil een nieuwsbrief versturen, maar via welk email-programma kan dat het best (en gratis)?


Maandelijks krijg ik van een online ondernemer wel de vraag op welke manier hij of zij emails of een nieuwsbrief kan uitsturen. De meeste internetondernemers doen dat via Outlook of een mini programma dat standaard op hun labtop staat.

Zonde!

Want er zijn goede emailalternatieven in de markt. Via een vriend van direct Marketing specialist sBiro (ere wie ere toekomt), probeerde ik een programma uit, waar ik zelf heel tevreden over ben. Wat heel leuk is, is dat ze een gratis versie hebben. Zolang je niet meer dan 1000 contacten hebt, blijft deze gratis. Wil je na het uitproberen iets professioneler gaan mailen, dan kan je vanaf 4 euro per maand al een versie met heel wat extra functionaliteiten krijgen.

De link van het gratis mailingprogramma vind je hier

Extra voor mijn trouwe ecommerce blog-lezers: als je de promocode GVVHHE ingeeft, kan je in je eerste 25 mails ALLE emailmogelijkheden uitproberen. Gratis. Na die 25 mails kan je nog steeds overschakelen naar de gratis (of betalende) versie. Op die manier weet je meteen wat de mogelijkheden zijn en of je hiervoor wil betalen.

Wat mag je verwachten:
-een gemakkelijke manier om nieuwsbrieven op te stellen
-eenvoudig je contacten of database importeren (zelfs vanuit je excel, hotmail of Gmail-account)
-Mogelijkheden voor autoresponders en dergelijke aan te maken


Natuurlijk zullen er nog wel programma's zijn die de moeite waard zijn, en een gratis versie hebben. Ken je er nog waar je zelf tevreden van bent, noteer ze hieronder via een reactie.


Bookmark and Share

Twee volle groepen Ecommerce ondernemers...

Na een lange zomerslaap met interessante projecten, SEO/SEA-lectuur en een nieuwe uitdaging(en) op het werk, zijn we weer alive and running.

Volgende maandag en dinsdag starten 2 gloednieuwe groepen Ecommerce Entrepreneurs. Klaar om het beste van zichzelf te geven. In 32 avonden zullen ze er alles aan doen om een fantastisch internetproject op poten te zetten.

maandag 24 mei 2010

In een keer naar Twitter en Facebook exporteren

Misschien ken je het volgende probleem. Een tijdje geleden vond je dat het toch wel het moment werd om te starten met een account op LinkedIn, Facebook, Twitter en ga zo maar door. Je maakt die aan, en wat nog beter is, je houdt je profielen op deze sociale media-sites nog goed up to date.

En ja hoor, er komt traffic vanuit een Facebook of Twitter naar je site. Joepie!

Maar na een paar maanden merk je dat er heel wat tijd over gaat, om overal in te loggen, aan te passen etc. Je verliest heel wat tijd en er gebeuren onnauwkeurigheden. Vervelend.

De oplossing voor dat tijdverlies kan de website 'Social Oomph' zijn. Hier kan je alle accounts over Facebook, Twitter, Buzz etc. aan elkaar koppelen. Als je meerdere Twitter accounts hebt, kan je die ook allemaal samen toevoegen. Het voordeel is steeds dat je maar een keer een bericht moet typen, en het met een druk op de knop naar de verschillende sociale media kan doorsturen.

Het programma heeft nog voordelen om het uit te proberen: er zit een link-verkorter in - handig om binnen de 140 Twitter-karakters te blijven. Ook kan je via de site de statistieken van je Tweets checken en analyseren. En voor de mensen met mobiel internet: jawel, je kan je berichten naar Twitter en co ook via de gsm verzenden.

Als je dit goed nieuws vindt, is het betere nieuws misschien nog dat heel wat functionaliteiten er gratis zijn, en je een tijdelijke full gratis account kan aanmaken.

Check it out!


Bookmark and Share

vrijdag 7 mei 2010

De nieuwe Google: Google Caffeïne


Hoge posities in Google zijn belangrijk voor iedereen die iets of wat serieus wil doen op het internet. Zeker in België of Nederland, waar 95% van het zoekverkeer via Google komt.
Internetondernemers houden dan ook hun adem in bij het verschijnen van een nieuwe Google. Want wat als je ineens van plaats 1 naar plaats 10 zou donderen?

Over Google Caffeine is op beperkte tijd al heel veel onzin geschreven, overgenomen, en opnieuw geschreven. Feit is dat niemand het echt weet.

Is er veel om je ongerust over te maken? Nee. Moet je dan gewoon verder doen met seo zoals je dat al eerder deed? Nee, ook niet. Een aantal criteria worden namelijk belangrijker.


Om je een hoop gezwets op andere blogs te besparen, vat ik de belangrijkste conclusies kort samen:


1. Relevantie, relevantie en…relevantie

Het zal moeilijker worden om Google te misleiden. Nog meer dan vroeger gaat Google op zoek naar authoriteiten binnen een bepaald zoekdomein.

Hoe kan je dat doen:
-nog meer zorg besteden aan unieke content
-de content slim schrijven: kernwoorden, synoniemen. Keyword stuffing wordt sneller doorprikt met Google Caffeine.
-links krijgen van andere authoriteiten-sites. Beter een link op Wikipedia, dan 10 van prullariasites.
-Investeren in social media. Je moet zorgen dat mensen naar jou gaan linken in hun blogs, Facebook, en ga zo maar door. Want dat betekent voor Google dat je een relevante site hebt.


2. Leeftijd gaat meer meespelen

Zoekopdrachten kunnen ‘anytime’ (dus over alle jaren heen) gebeuren. De leeftijd van een website zal waarschijnlijk nog meer meespelen dan vroeger.
Andersom kan er ook gezocht worden op iets in vb. de afgelopen maand. Het wordt dus zeker zo belangrijk om nog meer updates op je website uit te voeren en de content te laten veranderen.


3 Totaal aantal geïndexeerde pagina’s

Het indexeren zal sneller kunnen gebeuren. De laadsnelheid van je websitepagina’s wordt daardoor ook belangrijker. Het indexeren moet ook vlot kunnen gebeuren. Aan dit (iets technischere) aspect moet je dus meer aandacht besteden.


Met andere woorden: Google wordt slimmer, beter, en ga je moeilijker kunnen misleiden met wat nietsbetekende linkjes of wat keyword-stuffing.

Nog een tip: Google experimenteert met gecombineerde resultaten, waarbij video’s, blogposts, afbeeldingen ook in de resultatenlijst verschijnen. Richt je pijlen dus niet alleen op de tekst, maar verzorg ook je afbeeldingen, social media (zie hoger) of start een eigen YouTube-kanaal op.



Bookmark and Share

dinsdag 27 april 2010

Hoe intelligent met Google Adsense omspringen? Booking.com is prima voorbeeld.

Dan zit je een heel weekend op een hotel in Sevilla te zoeken. Prijzen veranderen, prijzen vergelijken, meningen vragen. Het ene hotel na het andere passeert.

En dan open je 's avonds een toffe site over auto's, waar toevallig Google Adsense op draait. En wat zie je dan? Yeah, right:



Met andere woorden: Booking.com onthoudt stiekem op welk hotel je hebt gezocht op hun site. Hoe? Via de cookies. En als je nadien van hun site weg bent, dan grijpen ze iedere kans aan om je nog maar eens hun hotels te tonen. Bijvoorbeeld op een autosite waar je even het laatste autonieuws op bekijkt. In plaats van standaardadvertenties te tonen op de Google Adsense posities, bekijken ze of je
1. de laatste dagen op hun site bent geweest. Indien niet, krijg je geen advertentie te zien. Indien wel, ben je er bij en zie je de advertentie van Booking.com
2. Onthouden ze waar je ergens een hotel hebt geboekt. En hiermee maken ze een gerichte content-advertentie op.

Knap werk. Toon me de advertenties op uw site, en u weet wie ik ben.

Opm: ondertussen vertelde een collega me dat dit waarschijnlijk het werk van Google Interest based advertising network is. Hierbij gaat Google kijken naar je gedrag op andere sites, en vervolgens aangepaste advertenties voorstellen. Hiervoor gebruiken ze waarschijnlijk de Doubleclick Dart Cookie. Lees in de helpfunctie van Google zelf meer over de cookie of bekijk het artikel over 'interest based advertising' op de Google-blog.

Op de help pagina's binnen het Adwords-systeem vind je ook meer uitleg in het Nederlands over deze 'remarketing' toepassing.

Uiteraard opent dit voor je webshop extra kansen. Zo kan je bezoekers die bij hun eerste bezoek niet converteren, nog een tweede keer aantrekken via een persoonlijke en gerichte advertentie via Adwords. Als je dit combineert met een extra teaser of extra voordeel (vb. bestel nu en ontvang 10% extra korting), is er een goede kans dat je de bezoeker toch kan converteren naar een verkoop.

Adverteer je al in Adwords? Dan kan je de extra optie instellen door naast je menubalk in je account 'audiences' of 'doelgroepen' toe te voegen. Hieronder een afbeelding die je toont waar je dit kan doen:




Bookmark and Share

donderdag 22 april 2010

Mag je luxemerken als Gucci, Channel of Calvin Kleini en verkopen in je webshop?

Stel: je wil dolgraag een luxemerk verkopen. Bijvoorbeeld een eigen Gucci-winkel, daar word je wild van. Of dozen Hermès of Channel parfum aan de man brengen, daar droom je van.
Maar een fysieke winkel opstarten, dat is net wat te hoog gegrepen. Te hoog wat het financiële kostenplaatje betreft. Maar je wil ook niet graag je baan opgeven om van 9 tot zes in de winkel te staan.

Een webshop rond het luxemerk. Dat is de oplossing, denk je dan. Maar helaas is het internet op dat gebied nog niet zo vrij.

Luxemerken willen namelijk kost wat kost vermijden dat er webwinkels ontstaan, waar hun luxeproducten verkocht worden. Het grootste argument dat ze hierbij opvoeren is dat anderen (webshops) gratis meeprofiteren van de massale marketinginspanningen die zij in het imago van het luxeproduct hebben geïnvesteerd.
Het gevolg is een massale lobby bij onder andere de Europese commissie voor concurrentie.

Dat leidt tot een aantal voorwaardes waar je aan moet voldoen als je een luxemerk via het internet wil verkopen. Een van die voorwaarden is dat je ook een fysieke winkel moet hebben vooraleer je bijvoorbeeld Calvin Klein wil gaan verdelen via het internet. Uiteraard hangen de afspraken af van leveancier tot leverancier.
Het lobbywerk werkt niet altijd even goed. Zo is het bijvoorbeeld recent pas mogelijk gemaakt dat er luxeproducten kunnen worden verkocht aan bezoekers uit andere landen, aan dezelfde prijs. Daarnaast mag je met je internetwinkel rond een luxemerk ook een onbeperkt aantal producten verkopen.


Bookmark and Share

maandag 19 april 2010

Simpo - Biedertje spelen

Wie kent deze veilingsite Simpo al?
Je kan bieden op items aan de hand van 'credits' die je op voorhand kan kopen. Als je een bod hebt uitgebracht, en in de volgende minuut niemand anders biedt, is het object van jou.

Heb dit even uitgeprobeerd, maar zie al snel dat het de makers blijkbaar eerder te doen is voor het verkopen van credits. Maar op zich is het wel weer een leuk concept. Je kan immers maar een cent per keer opbieden. Iemand van jullie positieve ervaringen mee met deze site?



Bookmark and Share

vrijdag 16 april 2010

E-commerce wetgeving: verzendkosten voor rekening van consument als die binnen de bedenktijd blijft

Toch wel een opmerkelijk arrest gisteren. Het is ons wel al bekend dat de consument die iets op het internet koopt, in veel gevallen recht heeft op een bedenktijd. Vaak waren de verzendkosten ten laste van de koper. In Duitsland is er nu een bedrijf veroordeeld die de verzendingskosten aan de consument wou aanrekenen.

Een consumentenorganisatie heeft de rechtzaak ingespannen bij het Europees Hof van Justitie. Een consument die iets op internet koopt, moet zijn aankoop dus niet alleen kunnen annuleren, hij moet ze ook gratis kunnen terugsturen. Zonder extra vergoeding, zonder een reden op te geven. Uiteraard bestaan hier uitzonderingen op, zoals we in een vorig artikel al eens behandelden. De bedenktijd is voorlopig trouwens nog 7 dagen, maar wordt binnenkort 14 dagen.
Lees meer hierover in onze eerdere post over de ecommerce wetgeving.



Bookmark and Share

zondag 28 maart 2010

Adwords optimaliseren

Waardevolle presentatie over de Nederlandse nr. 1 zoekertjessite (Marktplaats.nl) en hun aanpak naar SEM toe.



Bookmark and Share

dinsdag 23 februari 2010

Bereid je webshop voor op de opgroeiende generatie internetjongeren

74% van de jongeren (onder de 18 jaar) zoekt op het internet naar prijzen van goederen. Dat blijkt uit een interessant onderzoek van Oivo.

De cijfers zijn op het eerste zicht interessant voor websites die zich op jongeren richten. Maar wat nog meer interessant is, is dat je met deze aantallen een idee krijgt van het ongelooflijk grote potentieel dat open ligt voor ecommerce en commerciële websites.

Dat betekent namelijk dat drie op de vier klanten die je in je winkel krijgt, ook bereid zijn om in de online wereld een product te kopen (en dat waarschijnlijk ook geregeld doen). Of op zijn minst eerst informatie zoeken op het internet.

Dit is geen goed nieuws voor de gemiddelde webwinkelier. Hij/zij heeft vaak een eenvoudige website, zonder dat daarover nagedacht is. Om nog niet te spreken van de categorie zonder website. Beide categorieën komen te laat en zullen huidige en nieuwe klanten mislopen, en zichzelf frustreren aan dat 'online medium dat alles kapot maakt'.

Wel goed nieuws is dit voor de ondernemers die volop geloven in online, en vooral: hierin willen en durven investeren. Die stap voor stap een online groeiproces doormaken met hun webshop, en hiermee een waardevolle aanvulling aan hun bestaande onderneming koppelen. Zij zullen dubbel profiteren van het achterlopen van hun collega's: én bij hun huidige klanten, én bij de toekomstige generaties, voor wie internet een deel van hun leven is geworden.

Nog niet overtuigd? Hier zie je enkele gegevens bij de groep -18 jarigen die binnen enkele jaren volwaardige consumenten zijn:

-2 op 5 jongeren van 10-17jaar hebben al een site zoals eBay of Hebbes bezocht
-30% van de oudere jongeren koopt effectief al op internet
-43% rekenen commerciële sites bij hun favorieten










Bookmark and Share

donderdag 18 februari 2010

Video's webwinkel vakdagen online

Als je niet op de webwinkel vakdagen in Utrecht aanwezig kon zijn, dan volgt hier een leuk alternatief om je e-commerce kennis op pijl te houden. Op de website van de vakdagen vind je namelijk een hele waaier aan video's over uiteenlopende ecommerce-thema's.
Geselecteerd voor jullie: deze video over Google Analytics, ter aanvulling van het afelopen college.



Bookmark and Share

vrijdag 12 februari 2010

Belachelijke e-commerce wetten worden versoepeld

Geld eisen tijdens bedenktermijn koper
Tot nu toe kon de e-commerce verkoper geen geld eisen van de koper, vooraleer de koper het goed had ontvangen, en daarbovenop 7 dagen bedenktijd had gekregen. In de praktijk was dit bijna onbegonnen werk om deze wet als verkoper te volgen. Gisteren is deze idiote wet gelukkig aangepast en kan de e-commerce wereld terug opgelucht ademhalen.

Internetverkopers zijn nu ook niet meer officieel verplicht om te wachten tot de bedenktermijn afgelopen is. Die bedenkperiode voor de consument wordt wel verdubbeld van 7 tot 14 dagen.

Sperperiode wordt afgelast, of ingekort
De aangepaste wet op de handelspraktijken kort bovendien ook de sperperiode in. Vroeger liep die van 15 november en respectievelijk 15 mei tot het begin van de solden. Tot de solden begonnen waren, kon je dus geen 'koopjes' verkopen. Nu wordt deze sperperiode korter en begint deze op 6 juni respectievelijk 30 juni voor d esectoren van kleding, schoenen en lederwaren. Voor alle andere sectoren vervalt de sperperiode, en kan je dus ook voor de sperperiode koopjes doen.

Voor internetondernemers is dit goed nieuws, omdat zij veel meer met koopjes surfers moeten lokken. Zeker gezien de internationale concurrentie, die je in een fysieke winkel niet hebt.

Koppelverkoop wordt toegelaten
Je mag vanaf nu ook verschillende producten samen aanbieden. Vroeger mocht je enkel complementaire of aanvullende producten samen aanbieden. Vanaf nu mag je allerlei pakketten van producten aanbieden. Een online schoenenwinkel die ook kledij van een aandere webshop wil aanbieden, kan dat voortaan dus.

E-commerce in België krijgt kansen

Door deze aanpassingen aan de wetgeving hoopt Fedis dat de e-commerce webshops hun achterstand ten opzichte van het buitenland kunnen inhalen. Ik denk echter dat dit een goede stap is, maar dat de weg nog lang is. Ondernemers moeten nog meer 'durven' online gaan. Bovendien ontbreekt het bij veel ondernemers vandaag de dag de kennis van de online mogelijkheden (en valstrikken). Jammer, want hun collega's uit de Noorderburen halen hen Euro's uit de online zakken.


Eerder waren deze aanpassingen al aangekondigd, zoals je verder kan lezen in deze vroegere post rond de ecommerce wetgeving.

Er is ook een arrest geveld waarbij een ecommerce verkoper verplicht werd om de verzendkosten terug te betalen aan iemand die binnen de bedenktijd van zijn online aankoop afzag.


Bookmark and Share

maandag 18 januari 2010

Lijstje met directory's in België, Nederland, en ver daarbuiten

Hier alvast een lijstje met leuke directory's om je link op te plaatsen. Wie er nog kent: vul aan via 'reacties'. Hoe lang kunnen we de lijst maken?

Startpagina.nl
Startkabel.nl
Start.be
2link.be
Start.nu
Doortje.be
Startxl.be
Webguide.be
Overzicht.nl



Bookmark and Share

woensdag 13 januari 2010

Webwinkel Vakdagen

Kruis je agenda aan want op 20 en 21 januari zijn het weer Webwinkel Vakdagen in Utrecht .
Op de webwinkel Vakdagen vind je heel veel leveranciers terug en kan je vaak een leuke workshop meepikken. De kracht zit vooral in het netwerken met andere ecommerce ondernemers en leveranciers.


Bookmark and Share

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Over deze e-commerce blog


Deze blog probeert alle Ecommerce ondernemers met breed e-commerce nieuws en tips te inspireren. Ze wordt geupdated met de medewerking van de studenten van de avondopleiding 'ecommerce ondernemer' aan Syntra Genk.


Ben je op zoek naar een e-commerce of internetmarketing cursus of wil je meer informatie over de avondopleiding ecommerce aan Syntra, stuur me dan een mailtje.



Boeken rond e-commerce..tips!