maandag 13 juli 2009

Leve koppelverkoop, weg met de sperperiode, welkom solden!

Tot vandaag waren ‘solden’ enkel in fysieke winkels toegelaten. Maar binnenkort laat België ook solden toe op het internet. Een en ander heeft te maken met Europese richtlijnen. De belangrijkste conclusies van deze wijzigingen:


• Koppelverkoop wordt toegelaten. Voorwaarde is wel steeds dat de consument ‘correcte informatie krijgt’.
• Verkopen met verlies mag nog steeds niet, verkopen met een beperkte winstmarge wel. Deze versoepeling is vooral belangrijk voor stockverkopers.
• Kortingen kunnen op vier verschillende manieren worden weergegeven. Een mogelijke manier is door de oude prijs te doorstrepen, en de nieuwe prijs te tonen. Ook hier is het belangrijk dat de consument correct wordt geïnformeerd.
• De sperperiode wordt afgeschaft, met uitzondering voor kledij, schoenen en lederwaren. Voor deze drie uitzonderingen wordt de sperperiode niet afgeschaft, maar ingekort (van 6 december tot 2 januari en van 6 juni tot 30 juni).
• De bedenktijd die consumenten krijgen om af te zien van hun aankoop wordt verlengd van 7 naar 14 dagen.
• Verkopers zullen een betaling mogen vragen vóor het aflopen van die bedenkingstermijn (14 dagen). Tot vandaag moesten webhandelaars wachten tot de bedenkingstermijn om was.

Waarschijnlijk gaan deze regels half november 2009 van kracht.

In het algemeen kunnen we dus stellen dat de regels zorgen voor minder hypocrisie ten opzichte van de webwinkeliers. Eindelijk mogen solden op het web en wordt de discriminatie gestopt. Daarnaast moeten handelaars nu ook niet meer wachten tot het einde van de bedenktijd om hun betaling te innen. Iets wat in de praktijk al bijna nooit gebeurde, maar nu dus ook wettelijk ok is.

Ondertussen zijn deze aanpassingen bevestigd in een wet, die op 11 februari zijn bevestigd. Hier kan je alle belangrijke aanpassingen ronde de ecommerce wetgeving nalezen .

2 opmerkingen:

René zei

Eindelijk!Het was pure discriminatie dat een webhandelaar wettelijk gezien pas na 7 dagen naar zijn betaling mocht vragen. Met veel wanbetalingen tot gevolg. Goeie zet.

Dennis Smit zei

Geen werving en selectiebureaus, enkel werkgevers! Solliciteer dus rechtstreeks bij de werkgever. Check jouw ict vacature!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Over deze e-commerce blog


Deze blog probeert alle Ecommerce ondernemers met breed e-commerce nieuws en tips te inspireren. Ze wordt geupdated met de medewerking van de studenten van de avondopleiding 'ecommerce ondernemer' aan Syntra Genk.


Ben je op zoek naar een e-commerce of internetmarketing cursus of wil je meer informatie over de avondopleiding ecommerce aan Syntra, stuur me dan een mailtje.Boeken rond e-commerce..tips!