vrijdag 4 juli 2008

Big Webmaster is watching you

Op de website van een Duitse autofabrikant, een van de klanten van Netmining, zwermen op elk ogenblik enkele tientallen surfers rond. Netmining kan ze stuk voor stuk in de gaten houden. Elke bezoeker krijgt een identificatiecode en zo wordt bijgehouden waar hij zich precies op de site bevindt en welk model hij bekijkt. Naast zijn code staat een kleurenbalkje: is het balkje rood, dan is de koopintentie van de surfer klein. Hoe groener het balkje, hoe meer kans er is dat de bezoeker ook daadwerkelijk een auto wil kopen. En dan is het uiteraard zaak om hem 'aan te pakken'.

'De truc is natuurlijk om dat moment precies te bepalen', zegt Toon Vanparys van Netmining. 'Niet te vroeg, dat komt irritant over. Maar ook niet te laat, want dan is de vogel misschien al gaan vliegen naar de concurrentie.' Om die klant dan te bewerken, zijn er verschillende mogelijkheden.

'We kunnen hem een reclamebanner laten zien voor het specifieke model dat hem interesseert. We kunnen een mailtje sturen waarin hij uitgenodigd wordt om naar de showroom te komen. Het is zelfs mogelijk dat hij een pop-in krijgt met een knop om een telefoongesprek te beginnen met een van de verkopers.'

De software van Netmining draait als een soort schil bovenop de websites van hun klanten. Die hoeven daar zelf niets voor te doen, alles gebeurt vanop de Netmining-servers. Maar hoe werkt die software nu precies? 'Onze engine bepaalt je profiel aan de hand van de gegevens die je hebt achtergelaten. Bovendien analyseert hij ook je gedrag op de site. Heb je heel veel tijd doorgebracht in de afdeling van de tweedehandsauto's, dan is het bijvoorbeeld een goed idee om bij je volgend bezoek een banner te laten verschijnen van een stockverkoop.

In een nieuwe wagen ben je blijkbaar toch niet geïnteresseerd. Of ben je bijvoorbeeld verhuisd? Of heb je kinderen gekregen? Als je dan naar een jobsite gaat, zullen de events waarvoor je uitgenodigd wordt of de lijst met topjobs vanzelf aangepast worden.' Om de software helemaal juist te krijgen, draait hij eerst een paar maanden proef op de site en wordt hij in die periode voortdurend aangepast. Voor elk soort product is er immers een soort 'leerperiode' nodig. Het algoritme houdt zelfs rekening met culturele verschillen. Op de Nederlandse website van een fabrikant zullen net dezelfde producten te vinden zijn als op de Belgische, maar de Netmining-engine is anders afgesteld. Volgens Vanparys is de software ongeveer negentig procent accuraat in het voorspellen van de aankoopintenties.

Het programma 'weet' vaak ook een heleboel meer dan de surfers zelf beseffen. 'Het stelt bijvoorbeeld vast dat een bepaald automodel bij een bepaalde surfer 'past'. Het kan dan bijvoorbeeld gebeuren dat hij toch een proefrit aanvraagt met een ander model, bijvoorbeeld omdat zijn vrouw op het laatste moment gezegd heeft dat de eerste wagen toch wat te duur is. Wel, dan zullen we bij de proefrit er toch voor zorgen dat dat eerste model ook klaar staat, vaak tot verbazing van de klant.'

Dat de engine van Netmining de klant geen commerciële windeieren legt, is duidelijk. 'De Italiaanse website van Fiat bijvoorbeeld had vóór de installatie zeven tot tien klantencontacten per dag. Nadat de webstek door Netmining onder handen was genomen, steeg dat naar 75 tot 100 per dag. En de verkoop die daaruit voortkwam, verdubbelde.'

Netmining heeft niet alleen klanten in de auto-industrie. Ook in de IT-sector, de voeding en de kabelindustrie wordt er gebruik van gemaakt. De meeste klanten verkiezen echter om dat niet aan de grote klok te hangen, met uitzondering van Fiat.

Vooral over de privacy van de surfers kun je toch vragen stellen? 'We houden enkel rekening met de gegevens die zelf door de surfers werden achtergelaten volgens permission marketing en we houden ze enkel in de gaten op de sites van onze klanten zelf', reageert Vanparys.
'Het gedrag van de surfers op de site van één bepaalde klant mogen we ook niet gebruiken voor een andere klant. In de Verenigde Staten mag dat bijvoorbeeld wel.'

Naast de klanten wordt ook Netmining zelf beter van de software. Tegen eind dit jaar hoopt het bedrijf zo'n 250.000 euro omzet per maand te draaien. Tegen medio volgend jaar zal dat bedrag hoogstwaarschijnlijk al verdubbeld zijn.

Het werkterrein van Netmining zal dan ook steeds meer uitgebreid worden. Onder meer in digitale televisie en de gsm ziet Vanparys nog zeer beloftevolle markten. http://www.netmining.com

Auteur: Frederic Petitjean
Bron: De Standaard Online

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Over deze e-commerce blog


Deze blog probeert alle Ecommerce ondernemers met breed e-commerce nieuws en tips te inspireren. Ze wordt geupdated met de medewerking van de studenten van de avondopleiding 'ecommerce ondernemer' aan Syntra Genk.


Ben je op zoek naar een e-commerce of internetmarketing cursus of wil je meer informatie over de avondopleiding ecommerce aan Syntra, stuur me dan een mailtje.Boeken rond e-commerce..tips!