maandag 23 juni 2008

shoppen begint op het internet

Winkelen begint steeds vaker op internet, maar de uiteindelijke aankoop gebeurt niet online. Dat blijkt uit een studie van de Vlerick Leuven Gent Management School en het researchbureau InSites Consulting.

Dit stond vandaag te lezen in 'De Morgen'. Toch moeten de resultaten met een korreltje zout worden genomen. Veel hangt namelijk af van het soort goed/dienst dat via het internet te koop wordt aangeboden. Denk maar aan het verschil tussen de aankoop van een auto, een reis, of een boek via het internet.


Belgen die toegang hebben tot het internet gaan voor 51 procent van hun aankopen van duurzame goederen eerst te rade op het net. Zo bepalen ze wat ze kopen en waar. Dat is vooral het geval voor auto's en elektronica, zoals iPods en gsm's. "Op het internet kun je zoeken en zaken vergelijken om vervolgens een keuze te maken", zegt Christophe Vergult van InSites Consulting.


Dat zoekproces verloopt zeer chaotisch. "Retailers gaan ervan uit dat consumenten specifiek naar hun website surfen, maar dat is niet zo", weet Vergult. "Ze gebruiken een heel groot aantal sites van verschillende winkels en merken, tot Facebook en YouTube. Dat gebeurt in willekeurige volgorde. Vinden ze nieuwe informatie, dan gaan ze weer een stap terug in hun zoekproces om vervolgens weer vooruit te gaan."


Doordat het verkennen, het verzamelen van informatie en het vergelijken zo rommelig verloopt, ziet de consument vaak door de bomen het bos niet meer. Op dat moment zoekt de kandidaat-koper een houvast door terug te grijpen naar een expert, een merk of een site waar producten met elkaar worden vergeleken.


De duur van het koopproces varieert van veertien dagen voor kinderkleding tot een maand voor huishoudtoestellen en doe-het-zelfartikelen. Voor elektronica trekt men twee maanden uit, voor een auto drie. Maar zogoed als altijd wordt het product in de winkel gekocht. Slechts 4 procent van de bestellingen gebeurt online.


Er zijn enkele redenen waarom de Belg minder online koopt dan bijvoorbeeld de Nederlander of de Brit. "Een aantal producten moet je zien, voelen en passen", zegt Vergult. "Bovendien zitten we in België met een relatief manifest wantrouwen wat kopen op afstand betreft. Ook postorderbedrijven hebben hier nooit echt een voet aan de grond gekregen. Dat komt ook omdat het winkelaanbod hier zo groot is, met zowel zaken langs de baan als in de stadscentra." (De Morgen, TS)

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Τhis is rеallу interesting, You are a very ѕkilled bloggеr.
I havе joined your rss feеd and look fοrward to seeκing more of
your excellent рost. Also, I have shared your ѕite in my social netωoгκs!Feel free to surf to my web site ... website laten bouwen

Anoniem zei

Наve yοu ever thought about рublishing an ebook or guest аuthoring on other blogs?

I haѵe a blоg baseԁ upon on the same ideas you discuss and would really likе to havе yοu shаre some stоrіеs/information.
I know my rеaԁers would enjoу yοur worκ.
If уou are еven rеmotely іnteresteԁ, feеl
free tο send mе аn emаіl.

Hеre іѕ my blоg :: Creer site

Anoniem zei

Hi, i thinκ that i sаω you vіѕitеd my site so i cаme tο “retuгn
the fаνor”.I am attempting to find things to еnhance my web ѕite!
I suppose its οk to use a few of your ideaѕ!!


Also vіsit my sіte: crear pagina web

Anoniem zei

If you desire to takе much from thіs piece of writing thеn you have to
apply thеѕе ѕtrategies tо your ωon wеblog.


my weblοg ... CRIE SEU SITE

Anoniem zei

Do you haѵе any ѵidеo of that?

I'd care to find out more details.

Also visit my web page: plantillas web

Anoniem zei

When I initially left a comment І sеem to havе cliсked on the -Notify me when nеw cоmments aгe addеd- checkbοх аnd now evеry timе а
commеnt іѕ aԁԁed Ι get fouг
emails with thе exact same comment. Is thеre a way уou can
rеmove mе frοm that service? Κudοs!


my sіte; site maken

Anoniem zei

I was suggested thiѕ blοg through my
cousin. I'm no longer sure whether this submit is written by way of him as nobody else recognize such targeted about my problem. You are incredible! Thank you!

Also visit my web page - HOW TO MAKE A WEBSITE - -

Anoniem zei

This is the right wеb ѕite foг anybodу ωho
ωοuld like tο undеrstand this tοpic.
Υou гealize so muсh іtѕ almoѕt tough to argue with уou (not thаt I рeгsonally will nеed tο…ΗaHa).
You defіnitеlу put a fгeѕh sріn οn a topic that has bеen diѕcusѕed for
ages. Greаt ѕtuff, just gгеat!


Неre is mу sitе: desarrollo web

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Over deze e-commerce blog


Deze blog probeert alle Ecommerce ondernemers met breed e-commerce nieuws en tips te inspireren. Ze wordt geupdated met de medewerking van de studenten van de avondopleiding 'ecommerce ondernemer' aan Syntra Genk.


Ben je op zoek naar een e-commerce of internetmarketing cursus of wil je meer informatie over de avondopleiding ecommerce aan Syntra, stuur me dan een mailtje.Boeken rond e-commerce..tips!