dinsdag 10 juni 2008

Ecommerce in de lift

De Belgische onlineverkoop is vorig jaar met 46 procent gestegen tot een bedrag van 989 miljoen euro. Voor 2008 rekent de sector op een toename met een kwart. Tegen eind dit jaar zullen er in ons land al 3.100 webwinkels zijn. Dat voorspelt de sectororganisatie BeCommerce. Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil de internethandel aanzwengelen.


BeCommerce is de Belgische federatie van bedrijven actief in verkoop op afstand, zowel online (via internet) als offline (via catalogus, direct mail, enz.).


De organisatie promoot e-commerce, onder meer via het toekennen van kwaliteitslabels aan webwinkels waarvan BeCommerce van mening is dat ze de consument voldoende veiligheidsgaranties bieden.


De totale omzet uit verkoop op afstand in ons land beliep vorig jaar 1,15 miljard euro. 86 procent daarvan (989 miljoen euro) werd gerealiseerd via onlineverkoop. Opvallend is dat de onlinebetalingen (in plaats van betalen via een klassieke overschrijving) voor die transacties nog forser toenamen. Dat betekent dat het vertrouwen van de consument om via internet te betalen, toeneemt. Het gebrek aan dat vertrouwen vormde gedurende jaren een hinderpaal voor de ontwikkeling van e-commerce.


Voor 2008 rekent BeCommerce op een toename van de onlineverkoop met 25 procent tot 1,24 miljard euro. Het aantal Belgische webwinkels zal dit jaar toenemen van 2.100 tot 3.100.


Zowat 85 procent van de verkopers op afstand zijn ervan overtuigd dat de markt zal blijven groeien de komende twee jaar. Tegelijkertijd denken ze dat de concurrentie van buitenlandse webwinkels zal toenemen.


Over de vraag of het internet het bestelkanaal bij uitstek wordt, zijn de meningen verdeeld. De helft van de verkopers meent van wel, een kwart is het daar niet mee eens en de rest heeft er geen idee over.


Obstakels


Toch zijn er nog enkele obstakels voor een verdere groei van de Belgische e-commerce. Daarvan is ook minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne zich bewust. Hij stuurde gisteren een persmededeling uit waarin hij zei de internethandel te willen aanmoedigen. De consument moet volgens de minister de vrijheid hebben om van thuis uit op elk moment van de dag zijn inkopen te doen in zijn favoriete onlinewinkels. Hij wil de wet op de handelspraktijken moderniseren en het gebruik van de elektronische identiteitskaart vereenvoudigen.


Het verbod om een voorschot of betaling te vragen vóór de afloop van de bedenktermijn, moet volgens Van Quickenborne worden afgeschaft. De minister wijst er ook op dat de elektronische identiteitskaart een belangrijke sleutel is voor een betrouwbare en veilige internethandel. Consument en handelaars zullen via de e-ID de authenticiteit van de andere partij kunnen nagaan, wat belangrijk is om nieuwe vormen van elektronisch betalen mogelijk te maken, luidt het.


'België mag zichzelf niet buiten spel zetten en moet de internethandel aanmoedigen. De wetgeving moet worden gemoderniseerd, achterhaalde regels moeten worden afgeschaft', vindt minister Van Quickenborne.


BeCommerce meldde voorts nog dat een kleine 20 procent van de bestellingen bij een Belgische webshop ligt tussen 31 en 50 euro. 28 procent ligt tussen 51 en 100 euro, 16 procent tussen 101 en 200 euro en 25 procent tussen 201 en 500 euro.


Tewerkstelling


Een derde van de verkopers op afstand zijn zogenaamde 'pure players', wat betekent dat ze enkel via het internet actief zijn. 41 procent verkoopt enkel in België, 32 procent in heel Europa en 29 procent in de hele wereld.


Inzake tewerkstelling blijkt dat 82 procent van de verkopers op afstand ten hoogste 20 mensen tewerkstelt. Bij de allergrootste verkopers werken meer dan 500 mensen. Alles samen zijn in ons land 32.500 mensen rechtstreeks tewerkgesteld in de sector van verkoop op afstand. LVA

De Tijd, 7 juni ’08

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Over deze e-commerce blog


Deze blog probeert alle Ecommerce ondernemers met breed e-commerce nieuws en tips te inspireren. Ze wordt geupdated met de medewerking van de studenten van de avondopleiding 'ecommerce ondernemer' aan Syntra Genk.


Ben je op zoek naar een e-commerce of internetmarketing cursus of wil je meer informatie over de avondopleiding ecommerce aan Syntra, stuur me dan een mailtje.



Boeken rond e-commerce..tips!