Geld eisen tijdens bedenktermijn koper
Tot nu toe kon de e-commerce verkoper geen geld eisen van de koper, vooraleer de koper het goed had ontvangen, en daarbovenop 7 dagen bedenktijd had gekregen. In de praktijk was dit bijna onbegonnen werk om deze wet als verkoper te volgen. Gisteren is deze idiote wet gelukkig aangepast en kan de e-commerce wereld terug opgelucht ademhalen.
Internetverkopers zijn nu ook niet meer officieel verplicht om te wachten tot de bedenktermijn afgelopen is. Die bedenkperiode voor de consument wordt wel verdubbeld van 7 tot 14 dagen.
Sperperiode wordt afgelast, of ingekort
De aangepaste wet op de handelspraktijken kort bovendien ook de sperperiode in. Vroeger liep die van 15 november en respectievelijk 15 mei tot het begin van de solden. Tot de solden begonnen waren, kon je dus geen 'koopjes' verkopen. Nu wordt deze sperperiode korter en begint deze op 6 juni respectievelijk 30 juni voor d esectoren van kleding, schoenen en lederwaren. Voor alle andere sectoren vervalt de sperperiode, en kan je dus ook voor de sperperiode koopjes doen.
Voor internetondernemers is dit goed nieuws, omdat zij veel meer met koopjes surfers moeten lokken. Zeker gezien de internationale concurrentie, die je in een fysieke winkel niet hebt.
Koppelverkoop wordt toegelaten
Je mag vanaf nu ook verschillende producten samen aanbieden. Vroeger mocht je enkel complementaire of aanvullende producten samen aanbieden. Vanaf nu mag je allerlei pakketten van producten aanbieden. Een online schoenenwinkel die ook kledij van een aandere webshop wil aanbieden, kan dat voortaan dus.
E-commerce in Belgiƫ krijgt kansen
Door deze aanpassingen aan de wetgeving hoopt Fedis dat de e-commerce webshops hun achterstand ten opzichte van het buitenland kunnen inhalen. Ik denk echter dat dit een goede stap is, maar dat de weg nog lang is. Ondernemers moeten nog meer 'durven' online gaan. Bovendien ontbreekt het bij veel ondernemers vandaag de dag de kennis van de online mogelijkheden (en valstrikken). Jammer, want hun collega's uit de Noorderburen halen hen Euro's uit de online zakken.
Eerder waren deze aanpassingen al aangekondigd, zoals je verder kan lezen in deze vroegere post rond de ecommerce wetgeving.
Er is ook een arrest geveld waarbij een ecommerce verkoper verplicht werd om de verzendkosten terug te betalen aan iemand die binnen de bedenktijd van zijn online aankoop afzag.
Ontdek alles voor een succesvolle e-commerce website. Nieuws en Tips.
vrijdag 12 februari 2010
Belachelijke e-commerce wetten worden versoepeld
Labels:
bedenktermijn,
betaling innen bij online verkopen,
cursus ecommerce,
E-commerce,
e-commerce wetgeving,
ecommerce wetgeving,
koopjes,
koppelverkoop,
wet op de handelspraktijken,
wetgeving websites
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Over deze e-commerce blog
Deze blog probeert alle Ecommerce ondernemers met breed e-commerce nieuws en tips te inspireren. Ze wordt geupdated met de medewerking van de studenten van de avondopleiding 'ecommerce ondernemer' aan Syntra Genk.
Ben je op zoek naar een e-commerce of internetmarketing cursus of wil je meer informatie over de avondopleiding ecommerce aan Syntra, stuur me dan een mailtje.
Tags
affiliate marketing programma
agenda ecommerce
analytics
augmented reality
avondopleiding
aweber
betaalsysteem
business model
community
cursus ecommerce
design
domeinnamen
drupal
e-commerce sites
ecommerce
ecommerce cursus
ecommerce ondernemer
ecommerce wetgeving
emailmarketing
emarketing
facebook
gebruiksvriendelijkheid
google adsense
google adwords
hosting provider
internetmarketing
internetsite
internettrends
juridisch
klantenanalyse
merken
nieuwsbrief
online shop
pagerank
SEA
SEO
social networking
statistieken
tagging
transrealiteit
virale marketing
web 2.0
web 3.0
webmarketing
webshop starten
webwinkel
wetgeving websites
wordpress
1 opmerking:
Geen werving en selectiebureaus, enkel werkgevers! Solliciteer dus rechtstreeks bij de werkgever. Check jouw ict vacature!
Een reactie posten