zaterdag 17 oktober 2009

Bricks-and-clicks en Bricks-or-clicks

Je hebt een best goed draaiende zaak. Ondertussen zie je her en der online webshops opkomen. Het jeukt om zelf online 'iets' op te starten. Op dat moment heb je twee mogelijkheden:

1. Je neemt je offline, bestaand, merk mee naar de online wereld. Vb. 'Het meubelhofke' wordt www.meubelhofke.be
Dit is een 'bricks-and-clicks'. Je bent én online én offline actief.

2. Je houdt je offline bestaand merk zoals het is (dit blijft een 'bricks-and-mortar'), maar je start parallel een nieuw merk/totaal nieuwe webshop: www.meubelenkopen.be
In dit geval heb je gekozen voor een enkele 'clicks'.


De 2 bovenstaande scenario's hebben voor- en nadelen. Het misschien wel belangrijkste voordeel om apart iets op te zetten, is dat de (prijs)strategie van je webshop niet die van je fysieke winkel moet volgen. Je kan met andere woorden kortingen geven in je webshop, terwijl je in je fysieke winkel op 'service' blijft spelen.
Een ander voordeel van een aparte 'clicks' is dat je een nichewebsite kan opzetten. Vb. een buitensport-winkel kan enkel tenten online verkopen. Het aanbod op zijn website stemt in dat geval immers niet overeen met dat in de winkel, maar is in het algemen kleiner of juist iets uitgebreider in die niche.


Toch kiezen de meeste ondernemers nog steeds voor de eerste mogelijkheid, waarbij ze hun 'traditionele' winkel uitbreiden met een webwinkel. Welke voordelen heeft dit nu?

Eerst en vooral ga je heel wat administratieve kosten besparen (lay-out, huisstijl,..). En kan je natuurlijk ook al je merkbekendheid meenemen.

Maar er zijn nog voordelen om voor een 'bricks-and-clicks'te kiezen:

-er is onbeperkte ruimte in een webshop, je kan er je hele collectie en assortiment producten in kwijt. Ook de oude collecties
-je kan uitbreiden zonder dat je moet rekening houden met beschikbare vierkante meters
-in de winkel kan je verwijzen naar je producten in de webshop: op klantenkaarten, vitrines tot folders. Een goed voorbeeld: de sportwinkel die in de zomer in de winkel verwijst naar www.sportwinkel.be/skimateriaal, waar de klant de uitgebreide collectie nog terugvindt.
-Je kan je merk versterken, door ook online in communicatie met je klanten te gaan en zo de relatie met de klant te versterken.
-De beschikbaarheid van je producten wordt uitgebreid naar 24/24, 7d/7.
-je kan je fysieke winkel(s) als distributiepunt gebruiken. En vergeet niet: als mensen iets komen afhalen, kunnen ze nog extra producten kopen!

Waarvoor kies jij?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

interessant artikel als je het mij vraagt

wij (kleding) hebben een paar jaar geleden de overstap naar het internet gemaakt en hebben ons merk overgenomen. Totnutoe heeft dit ons alleen maar voordelen opgeleverd: klanten die vroeger neit durfden binnenkomen, zoeken nu eerst op het internet naar wat ze willen en komen dat bij ons halen. Voor de klanten is onze online uitbreiding dus erg dankbaar, maar ook voor ons (meer klanten en klanten weten al wat ze willen)

groetjes
david

Anoniem zei

Whаt's up, constantly i used to check web site posts here in the early hours in the dawn, as i love to gain knowledge of more and more.

Also visit my webpage: Creare sito fare un sito Fare un sito

Anoniem zei

When I inіtially cοmmenteԁ I сlicκeԁ the "Notify me when new comments are added" cheсkbоx and now each time a comment is аdded I gеt
three emaіls with the same cоmmеnt.
Is therе any ωay you can remove me fгom that servіcе?

Thаnκѕ a lot!

Here is mу page; posicionamiento web

Anoniem zei

I fοг all time emаіled this weblog рοst page to all my contacts, beсauѕe if like to reaԁ it thеn my friends will toο.


Feel frеe tο visіt my blog pοѕt :: make your own website

Anoniem zei

What's up all, here every person is sharing such experience, thus it'ѕ pleаѕant tο read
this web site, and I useԁ to gο to see thіs
webρаge daіly.

Here is my web pаgе :: Ϲreаtion sіte intеrnet ()

Dennis Smit zei

Geen werving en selectiebureaus, enkel werkgevers! Solliciteer dus rechtstreeks bij de werkgever. Check jouw ict vacature!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Over deze e-commerce blog


Deze blog probeert alle Ecommerce ondernemers met breed e-commerce nieuws en tips te inspireren. Ze wordt geupdated met de medewerking van de studenten van de avondopleiding 'ecommerce ondernemer' aan Syntra Genk.


Ben je op zoek naar een e-commerce of internetmarketing cursus of wil je meer informatie over de avondopleiding ecommerce aan Syntra, stuur me dan een mailtje.Boeken rond e-commerce..tips!