vrijdag 28 december 2007

Digitaal bankieren

gevonden op www.frankwatching.com :

Na de cd's/muziek, de tweedehandsmarkt, de reismarkt, de kranten, is het nu de beurt aan de bankwereld om met het digitale gevaar af te rekenen. Who is next?

bankwereld verkeert in opperste staat van verwarring. Oorzaak? Het internet. Waar al eerder de muziekmarkt, de tweedehandsmarkt, de sollicitatiemarkt, de reiswereld drastisch zijn veranderd (ik vergeet vast een paar markten) als gevolg van de mogelijkheden die het internet biedt, is nu de financiële markt aan de beurt. Ook in deze wereld is de oorlog losgebroken. Hierbij wenden de gevestigde partijen alle middelen aan om initiatieven zoals Boober uit de markt te stoten. In tijden van oorlog zijn alle middelen geoorloofd.

Onlangs kregen alle relaties van Boober de mededeling dat de Rabobank niet langer de bankrelatie is van Boober. Reden: De Rabobank wenst niet langer zaken te doen met dit, in hun ogen bedreigende initiatief. Boober stapt nu over naar de HBU.

Boober is een online people-2-people marktplaats voor geld naar het voorbeeld van het zeer succesvolle Britse Zopa.com en het Amerikaanse Prosper.com. Aan de ene kant richt Boober zich op de lener, die tijdelijk extra financiële ruimte nodig heeft voor bijvoorbeeld een auto, bruiloft of studie. Anderzijds rocht men zich op de uitlener, op zoek naar een hoge rente tegenover een laag risico. Boober brengt de lener en de uitlener bij elkaar, zonder tussenkomst van de bank.

Als je bij een bank je spaarcentjes stalt dan ontvang je enkele procenten rente. De bank leent dit geld uit aan leners tegen rentepercentages die wel op kunnen lopen tot 12% of meer. Het verschil tussen de inleg en uitleen percentages, dat al snel kan oplopen tot 5%, steekt de bank in eigen zak en vormt een belangrijke basis voor de winst. Boober brengt slecht 0,5% in rekening bij de lener en de geldgever. Geen wonder dat de banken niet enthousiast zijn (zie ook Banking 2.0: Web 2.0 bij de banken).



Het gedrag van de banken vertoont opvallend veel gelijkenis met de platenmaatschappijen. Zij voeren al jaren een verbeten strijd tegen alle onwelgevallige on-line initiatieven. Peer-to-peer netwerken zoals Kazaa en Limewire hebben menig proces aan hun broek gekregen. Ook illegale downloaders werden regelmatig aangepakt. Maar deze processen en andere maatregelen zoals de kopieerbeveiliging van cd’s kunnen de neergang niet stoppen. De maatschappijen gaan zelfs zover dat ze zelf onderwerp worden van juridische procedures. Het toegepaste DRM zou een inbreuk zijn op de privacy en het programma zelf was illegaal gekopieerd.

donderdag 27 december 2007

Het moment van de waarheid voor Facebook

Zoals alle internetfenomenen moet Facebook zijn forse bezoekerscijfers ooit omzetten in echte inkomsten. En die kunnen eigenlijk alleen komen van advertenties

Twee weken geleden kreeg ik via e-mail een uitnodiging om iemands friend te worden op Facebook. Die uitnodiging kwam niet van een pukkelige tiener maar van een respectabele veertiger zoals ikzelf. Tijd om dat nieuwste internetfenomeen nog eens opnieuw te bekijken, dacht ik. Tot nog toe had ik Facebook in dezelfde categorie geklasseerd als MySpace -een social networking-site waar pubers een eigen pagina aanmaken en met hun kameraden onderonzen. Maar als Facebook vandaag goed op weg is om MySpace te overschaduwen, dan is dat omdat het een breder publiek lijkt aan te spreken. Het nestelt zich ergens tussen het schreeuwerige tienerparadijs MySpace en het oersaaie, op netwerkende zakenlui gerichte LinkedIn. LinkedIn is alleen voor je cv bedoeld, op Facebook kun je ook je vakantiefoto's kwijt. Een LinkedIn-account heb ik ondertussen al een paar jaar. De stroom uitnodigingen om iemands contact te worden, bereikte deze zomer een piek, nu schijnt hij wat te verminderen. Facebook werd drie jaar geleden opgericht door de student Mark Zuckerberg, nog steeds maar 23jaar oud. Veel volwassen mensen hoorden er voor het eerst over spreken toen Microsoft eind oktober 240 miljoen dollar investeerde in het bedrijfje. Voor dat geld kreeg Microsoft slechts een aandeel van 1,6procent. Dat waardeert het bedrijf op een verbijsterende 15miljard dollar. Maar vorige week ontsnapte Facebook op het nippertje aan de ondergang.

Wat is er gebeurd? Zoals alle internetfenomenen moet Facebook zijn forse bezoekerscijfers -Facebook telt liefst 55miljoen gebruikers- ooit omzetten in echte inkomsten. En die inkomsten kunnen eigenlijk alleen komen van advertenties. Facebook meende daarvoor de perfecte formule te hebben gevonden onder de naam Beacon. Telkens als een Facebook-lid ergens op het internet een product koopt -bijvoorbeeld een reis op Travelocity of een horloge op Overstock.com- krijgen de Facebook-friends van die persoon daar een melding van. Adverteerders zijn namelijk bereid om héél veel geld te betalen om alle vrienden van een bepaalde koper te kunnen contacteren met een 'persoonlijke aanbeveling' vanuit hun eigen kennissenkring. Maar de Facebook-klanten vonden Beacon ronduit akelig en revolteerden. Facebook moest zijn plan al na enkele weken terugschroeven. En vorige week ging Facebook nog verder door de knieën: Beacon kan nu volledig worden uitgeschakeld. Facebook lijdt daarbij -jawel- gezichtsverlies, maar dat blijft beperkt door de relatief snelle reactie en het nederige mea culpa van Zuckerberg. De ramp lijkt afgewend. Daarmee heeft Facebook weliswaar zijn oorspronkelijke probleem niet opgelost: hoe gaat het ooit geld verdienen? Als gebruikers massaal Beacon uitschakelen, kan Facebook dan ooit die waardering van 15miljard dollar verzilveren? Erger nog: het onderzoeksbureau

Forrester rekende onlangs uit dat alle social networking-sites samen in 2012 slechts voor 2,4miljard euro omzet zullen zorgen. Tegen die tijd zou de groei van het fenomeen afvlakken. Nu kunt u zeggen: wat weten die lui van Forrester daarvan? Maar hun schatting is even betrouwbaar als eender welke andere, denk ik. Ik blijf die Facebook-uitnodigingen voorlopig in ieder geval negeren. Mijn vakantiefoto's zult u dus moeten missen. Dominique Deckmyn is hoofdredacteur van het magazine 'ITProfessional'. www.standaard.biz/ecolumn

De Standaard, 12 december ’07

zondag 23 december 2007

Springwise

Springwise is een goede site die de leukste, nieuwste, origineelste business ideas verzamelt. Ideaal voor een lading inspiratie.

Een aanrader is de nieuwsbrief, die de laatste sites kort voorstelt. Inschrijven kan eenvoudig op deze link:

http://www.springwise.com/newsletter/

Ecommercebeurs

Spotter Laurent gaf me door dat er op 19-20 maart een nieuwe e-commercebeurs doorgaat in Tour&Taxis. Via voorinschrijving kan je gratis binnen, anders betaal je 25 euro.

Of je je online kan inschrijven, is wel de vraag. Na 3 pogingen bleek mijn telefoonnummer nooit te kloppen en gaf ik het op. Of hoe inschrijven voor een digitale beurs een heel karwei kan zijn..

http://www.ebusinessexpo.be

dinsdag 11 december 2007

Site van het jaar

Clickx maakte de einduitslag van 'Site van het jaar' bekend. Helemaal objectief is het niet, want de sites die bovenaan staan, vroegen vaak aan hun bezoekers om masssaal voor hen te stemmen. Toch vinden we in het lijstje de beste sites terug.
Enkele verrassende sites zijn 'Belgische Bieren', 'Gezondheid.be' en 'Tuinadvies'.

Check it out

E-commerce shops uit het Noorden

10 beste e-commerce shops van Nederland – choose en discuss
http://maxmanagement.typepad.com/emarketing/ecommerce/index.html

Kleertjes.com
Bol.com
Score.nl
Tchibo.nl
Conrad.nl
Informatique.nl
Rabobank.nl
Wehkamp.nl
Pdashop.nl
Pixmania.com

dinsdag 4 december 2007

Websites

Gelieve hieronder via de knop 'reacties' het websiteadres van je site door te geven. (dan vermeld ik hem bij de links hierlangs)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Over deze e-commerce blog


Deze blog probeert alle Ecommerce ondernemers met breed e-commerce nieuws en tips te inspireren. Ze wordt geupdated met de medewerking van de studenten van de avondopleiding 'ecommerce ondernemer' aan Syntra Genk.


Ben je op zoek naar een e-commerce of internetmarketing cursus of wil je meer informatie over de avondopleiding ecommerce aan Syntra, stuur me dan een mailtje.



Boeken rond e-commerce..tips!