woensdag 24 december 2008

Twitteren

Of Twitter een echt breed en duurzaam publiek kan aanspreken, moet nog blijken. Dell beweert dat het 1miljoen dollar heeft verdiend met Twitter. En de experimentele dienst Twitpay laat toe om kleine betalingen uit te voeren via een Twitter-bericht. Zit er dan toch geld in microblogging? Misschien. Maar laten we toch niet te hard van stapel lopen.


Twitter laat u toe om de hele dag korte berichtjes uit te sturen over wat u aan het doen bent. Eender wie kan zich 'abonneren' op uw berichtjes.


Heel wat mensen zien in Twitter de volgende stap in de evolutie van blogs, of zelfs een totaal nieuw medium voor een nieuwe generatie. Dat kan waar zijn, maar laten we ernstig blijven. Twitter is niet het nieuwe Facebook. Facebook lokt momenteel 700.000 nieuwe gebruikers per dag -veel meer mainstream dan dat kan een medium niet worden.


Neen, dan is Twitter eerder het nieuwe Second Life: er ontstaat eventjes een ongelofelijke hype, de pers schrijft erover en heel wat internetgebruikers komen uit nieuwsgierigheid eens kijken. Maar de meeste mensen haken al snel weer af en er blijft maar een kleine kern van verstokte fans over. Zo struikelden de grote winkelketens twee jaar geleden over elkaar om zo snel mogelijk een virtuele zaak in Second Life te openen. Maar de jongste maanden is het over (en in) Second Life heel, héél stil geworden.


Second Life en Twitter lijken gemaakt te zijn voor mensen met te veel tijd en te weinig vrienden. Het is zoals het nieuwsoverzicht van Facebook, maar nog veel langer en eentoniger. En zonder alle andere functies van een echt sociaal netwerk. Twitter geeft je de illusie van intimiteit met mensen die je van haar noch pluim kent: je kunt even doen alsof je tot de intieme kring behoort van Britney Spears, Barack Obama of andere beroemde twitteraars, door hun kattebelletjes (of die van hun pr-medewerkers) te lezen. Maar dat verveelt snel.


Wat Twitter wel gemeen heeft met Facebook, YouTube, Digg en de andere Web 2.0-fenomenen, is het ontbreken van een duidelijk zakenmodel. Het is absoluut onduidelijk hoe de eigenaars er ooit geld aan zullen verdienen. Tenzij door hun bedrijf voor een bom duiten te verkopen aan een grote speler als Microsoft of Google.


Maar misschien is dat dus aan het veranderen. Dell geeft consumenten de mogelijkheid zich te abonneren op Twitter-berichten ('tweets') met promoties. En dat zou het voorbije anderhalf jaar geleid hebben tot dat miljoen dollar extra.


Het gaat dus om echt geld. Maar niet echt veel voor een bedrijf dat tientallen miljarden omzet draait. En hoe is dat concept uit te breiden? Hoeveel mensen willen zich abonneren op commerciële Twitter-berichten? Dat lijkt mij - indien mogelijk - nog minder boeiend dan de laatste tweet van Britney. (Die luidt: 'I love Japan! I think all the tiny cars are so cute!')


Bovendien heeft Twitter zelf nog geen geld verdiend. Iets dat toch ooit eens zal moeten gebeuren. Het embryonale betaalsysteem Twitpay belooft niet meteen beterschap, al is het wel een interessant denkspoor.


Twitter publiceerde vorige week trouwens een jobadvertentie voor een product manager, die op zoek moet gaan naar inkomsten voor het bedrijf. Die persoon moet 'vertrouwd' zijn met online adverteren -dat is dus de weinig verrassende richting waarin het bedrijf aan het denken is. Zal de Twittergebruiker advertenties tussen de 'echte' berichten accepteren? Dat valt af te wachten.


Uiteindelijk moet nog altijd blijken of Twitter een echt breed, duurzaam publiek kan aanspreken. Daarvoor heb je doorgaans een unique selling proposition nodig. En wat is die bij Twitter? Om berichtjes naar je vrienden te sturen, heb je Twitter echt niet nodig. Barack Obama is trouwens ook met Twitteren gestopt. De dag dat de verkiezing binnen was.

Bron: www.standaard.biz/ecolumn

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Over deze e-commerce blog


Deze blog probeert alle Ecommerce ondernemers met breed e-commerce nieuws en tips te inspireren. Ze wordt geupdated met de medewerking van de studenten van de avondopleiding 'ecommerce ondernemer' aan Syntra Genk.


Ben je op zoek naar een e-commerce of internetmarketing cursus of wil je meer informatie over de avondopleiding ecommerce aan Syntra, stuur me dan een mailtje.



Boeken rond e-commerce..tips!