woensdag 14 mei 2008

Google-killer in aantocht?

Onderstaand artikel stond in 'De Standaard'. Het gaat over een alternatieve manier van zoeken, waarbij niet trefwoorden belangrijk zijn, maar naar de inhoud van de vraag wordt gekeken.
Een belangrijk verschil is dat in deze fase niet het hele web wordt doorzocht, maar enkel bepaalde sites die betrouwbaar zijn: www.powerset.com

Artikel:

Zoals Google, maar dan intelligenter

Zoeken naar concepten in plaats van woorden

SAN FRANCISCO (REUTERS)
Powerset, een Amerikaanse web-startup, heeft zondag enkele nieuwe diensten gelanceerd waarmee het naar eigen zeggen de internetreus Google wil uitdagen in zijn absolute kernactiviteit: het uitvoeren van zoekopdrachten op het internet.
Het bedrijfje, dat door internetwatchers van dichtbij gevolgd wordt, maakt daarbij gebruik van technologie die meer gericht is op inhoudelijke concepten dan op welbepaalde zoekwoorden. Wie het antwoord op een bepaalde vraag wil weten, kan die vraag gewoon intypen en krijgt in principe de meest relevante antwoorden voorgeschoteld. Bij klassieke zoekrobots zoals Google moet je een aantal trefwoorden ingeven en vervolgens hopen dat je daarmee het goede antwoord tevoorschijn tovert. Een belangrijk verschil met klassieke zoekrobots is wel dat Powerset voorlopig niet het hele web doorzoekt, maar alleen bepaalde websites of databanken waarvan aangenomen wordt dat ze betrouwbare informatie bieden. Volgens internetanalist Greg Sterling kan het nog jaren duren vooraleer Powerset in staat is om het hele web te doorzoeken op dezelfde schaal als Google vandaag. Daarom is de performantie van beide technologiĆ«en vandaag nog moeilijk vergelijkbaar, zegt hij. Het huidige prototype van de zoekdienst doorzoekt met name de inhoud van de online encyclopedie Wikipedia. Maar Powerset hoopt op termijn ook met andere kwalitatieve informatie-aanbieders samen te werken. Het kan ook om professionele toepassingen gaan, zoals het doorzoeken van databanken met octrooien of medische dossiers. Powerset, dat 2,5 jaar geleden werd opgericht in San Francisco, borduurt voort op technologie die de voorbije decennia werd ontwikkeld door Xerox Parc. De software van het bedrijf probeert volledige zinnen en zelfs documenten te analyseren op hun inhoud. De 60 werknemers van het bedrijf zijn bijna allemaal linguĆÆsten en computerwetenschappers. Het bedrijf hoopt op termijn, net zoals Google, geld te verdienen door advertenties te verkopen naast zijn zoekdiensten. Sterling sluit niet uit dat Powerset zal worden overgenomen door een grote concurrent van Google, zoals Microsoft. 'Dat zou de basis kunnen leggen voor een Google-killer', zegt hij. www.powerset.com

De Standaard, 14 mei ’08

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Over deze e-commerce blog


Deze blog probeert alle Ecommerce ondernemers met breed e-commerce nieuws en tips te inspireren. Ze wordt geupdated met de medewerking van de studenten van de avondopleiding 'ecommerce ondernemer' aan Syntra Genk.


Ben je op zoek naar een e-commerce of internetmarketing cursus of wil je meer informatie over de avondopleiding ecommerce aan Syntra, stuur me dan een mailtje.Boeken rond e-commerce..tips!